Om Samsø Slagtehus

Samsø Slagtehus er et lille andelsejet slagtehus hvor der slagtes både grise, lam, kreaturer og vildt. Hos os er dyrevelfærd og kvalitet i højsædet, og vi går ikke på kompromis med nogen af delene.

 

Slagtehuset
Samsø Slagtehus har til huse på Maimosegaard i Kolby, i lokaler der før har fungeret som gårdmejeri. Nu er de indrettet til et lille moderne slagtehus. Alle løsninger i slagtehuset er udtænkt så de matcher øens behov, hvilket vil sige småt men godt!
Slagtehuset tilbyder slagtning af dyr, men afsætningen af kødet foregår direkte fra producent til forbruger.

 

Stressfri dyr
På Samsø Slagtehus slagtes kun et mindre antal dyr pr. dag. Det gør hele slagteprocessen mere rolig, både for dyr og mennesker. Dyrene fragtes over korte afstande på Samsø, og på slagtehuset udsættes de ikke for stress hverken før eller under slagteprocessen. Hos os må en slagtning må hellere tage lidt længere tid end at dyret bliver stresset. Det giver bedre kødkvalitet og bedre dyrevelfærd.

 

Økologi og ikke-økologi
På slagtehuset slagtes både økologiske og ikke-økologiske dyr. Til forskel fra mange andre slagtehuse har vi ikke et økologi-tillæg på slagtningerne, da vi gerne vil gøre det nemt og attraktivt at producere økologiske dyr.

 

Historien bag
Etableringen af Samsø Slagtehus startede som en ide  i foreningen Økologisk Samsø. Her ville man skabe mulighed for at kunne slagte dyr på øen, både for bedre dyrevelfærd når dyrene ikke skal transporteres, og for at skabe mulighed for flere mindre husdyrhold på øen. Økologisk Samsø samlede en arbejdsgruppe som i to år arbejdede med projektet, og med at søge penge hjem til etableringen af slagtehuset. Det var en vigtig del af projektet at slagtehuset skulle være gældfrit for at være bæredygtigt, og at det skulle være hele øens slagtehus. I løbet af de to år blev der skaffet nok midler, både fondsmidler og private bidrag,  til etablering af slagtehuset på Maimosegård i Kolby. Og i oktober 2016 stiftedes andelsselskabet Samsø Slagtehus AMBA hvor alle øens beboere havde mulighed for at blive andelshaver. D. 4. marts 2017 fik andelsselskabet officielt overdraget et gældfrit slagtehus.